Valeriu Pașa : Republica Moldova nu prea există în spațiul mediatic din România. Adică există doar cât să mai afli ce ”s-a întâmplat”: alegeri, protest masiv, schimbare de Guvern. Cam atât. Dar nu ca să înțelegi de ce se întâmplă așa cum se întâmplă. Dacă te uiţi la televizor în București sau Iași, nu ai cum să înțelegi prea multe. Peste lipsa acută de informații se suprapune foarte mult ”comentariu”, de la experți care nu întotdeauna au măcar ei acele cunoștințe sau, mai rău, le au dar sunt setați să manipuleze publicul. În spatele a multe declarații fastuoase de frăție și veșnică iubire, grijă pentru ”parcursul european” al Republicii Moldova, ”susținerea reformelor”, relația politică moldo-română s-a redus în ultimii 4 ani la un singur tip de acțiune: susținere necondiționată (la vedere sau tacită) a regimului cleptocratic de la Chișinău. A fost poate unicul domeniu unde Guvernul PSD și Cotroceniul nu s-au contrazis. E simplu: pentru Președintele Iohannis Republica Moldova de parcă nu ar exista.

Însă dincolo de ce se vede la București, în Republica Moldova se întâmplă lucruri, iar cunoașterea lor ar putea ajuta la formarea unei mai bune percepții despre actorii politici din România. Acum, în ajun de alegeri, poate vă va fi util la Bucureşti ce-i scris aici de cineva din Chişinău.

Republica Moldova model 2019 este un stat capturat, fără urmă de separare a puterilor, în care lupta politică împotriva opoziției se duce prin denigrare, fabricare de dosare penale, agresiune fizică și psihologică, condamnarea la ani grei de pușcărie a activiștilor opoziției și a denunțătorilor de corupție. În rândurile puterii se regăsesc cu exclusivitate oameni care nu își pot justifica averea sau chiar au condamnări pentru furturi de amploarea unui miliard de dolari. Asta nu e de mirare, pentru că procurorii și judecătorii care ar trebui să-i pună la respect au și ei neapărat mașini cu prețul salariilor lor pe 10 ani și case care valorează cât nu au câștigat legal în viață și nu vor reuși cu tot cu pensie. Situația nu îi deranjează deloc pe foarte mulți oameni din București. Comentatori și experți, consultanți, oameni de presă și politicieni sunt ok să susțină pe față sau să lucreze pentru un astfel de regim.

mai mult la :  www.contributors.ro

Lasă un răspuns