Reprezentanţii Chişinăului şi cei ai Tiraspolului au ajuns la un consens în privinţa admiterii autovehiculelor din regiunea transnistreană în circulaţia internaţională. Decizia este catalogată de către experţi ca o cedare din partea Chişinăului care creează precedente periculoase şi îi va aduce noi surse de finanţare Tiraspolului.
Expertul institutului IDIS Viitorul, Rosian Vasiloi, consideră că decizia a fost luată cu ceva timp în urmă, iar aceste negocieri au fost mimate pentru a prezenta că se negociază. Expertul a mai adăugat că autorităţile de la Chişinău cedează. “Noi nu discutăm reglementarea politică şi prin asta creăm precedente periculoase pentru Republica Moldova şi legiferăm tacit independenţa transnistriei. Acest mecanism creează premise noi pentru finaţarea regimului de acolo, deoarece ei nu vor plăti în bugetul de stat al Republicii Moldova în urma înmatriculării automobilelor în regimul nou, astfel va fi finanţat regimul de la Tiraspol şi indirect va fi finaţată şi armata de acolo”, a conchis Vasiloi.
Oazu Nantoi, expert al Institutului de Politici Publice, consideră că această decizie a autorităţilor nu influenţează cu nimic la reîntregirea celor două maluri ale Nistrului. “Toţi agenţii economici care activeză în transnistria şi sunt înregistraţi în Republica Moldova pot exporta fără probleme, fără ca cineva să le ceară vreun certificat. Nu înţeleg de ce pentru autovehicule sunt necesare aceste plăcuţe neutre. Este o cedare din partea Chişinăului, care va duce la instituţionalizarea regimului separatist,” a declarat Oazu Nantoi pentru TVR MOLDOVA.
Expertul consideră că este o tentativă de a merge pe calea precedentelor pentru a impune exemplul Ucrainei în cazul Donbasului.
În urma negocierilor, s-a decis cum vor fi admise autovehiculele din transnistria în traficul internaţional.
Potrivit expertului din cadrul Centrului Analitic „Expert-Grup”, Sergiu Gaibu, “mecanismul va avea trei regimuri de înmatriculare a automobilelor. Standard – cu numere ale Republicii Moldova, de care pot beneficia cetăţenii de pe malul drept al Nistrului, regimul de numere transnistrene, cu care pot circula liber şi pe malul drept al Nistrului, cu toate consecinţele de lipsă a înregistrării în registrele naţionale şi se mai propune unul, hibrid – numere neutre, cu care transninstrenii să poată circula peste hotare şi care nu vor avea simbolica Republicii Moldova”.