Am văzut două știri succesive, în această săptămână, care m-au fascinat prin lucrurile comune, reacțiile similare și elementele de substrat cultural și societal care subliniază faptul că mulți din cei vizați nu au părăsit încă epoca imperială sovietică, despre care cu nostalgie însuși Vladimir Putin afirma că prăbușirea sa a fost cea mai mare catastrofă a secolului 21. Și trecerea în revistă a acestei realități ne arată cât de cumplite sunt nevrozele memoriei și somnul rațiunii care, evident, naște monștri, după cum bine ne spunea Francisco Goya.
Găgăuzii nu se pot împăca nici ei cu gândul că Uniunea Sovietică s-a prăbușit și se cer din noi ocupați. Aceștia au extins harta Rusiei – deja o enormitate pe un monument modern -, hartă gravată pe monumentul de la Comrat dedicat grănicerilor, refăcând harta Imperiului Sovietic, sub a cărui ocupație s-a aflat teritoriul Republicii Moldova din care fac parte mai mult de jumătate de secol.
Putin, Putin uber ales!
Prima știre șocantă, difuzată și de către deschide.md, arată că peste 50% din populația rusă și-ar dori ca Vladimir Putin să rămână șeful statului şi după 2024, când expiră cel de-al doilea mandat consecutiv al său și, totodată, cel de-al patrulea din cariera de până acum a liderului de la Kremlin. Împotrivă ar fi doar 27%, potrivit unui sondaj realizat de „Levada Center”, citat de echo.msk.ru. În același timp, a crescut numărul celor care vor schimbări radicale în țară: de la 27 la 57%.
Rușii își doresc, în primul rând, ridicarea nivelului de trai, combaterea corupției, mărirea salariilor, a pensiilor și rezolvarea problemelor sociale. Unde greșesc, evident, este atunci când aleg același lider și așteaptă de la el o altă politică sau alt rezultat. Cam ca atunci când faci un experiment în aceleași condiții, dar aștepți un rezultat diferit(una din definițiile prostiei colective).
Vladimir Putin și-a început cel de-al patrulea mandat la 7 mai. Acesta va fi al doilea mandat de 6 ani. Constituția Federației Ruse prevede că șeful statului nu poate deține mai mult de două mandate consecutive. Nici nu vorbim despre faptul că, printr-un nou mandat la 71 de ani, Vladimir Putin ar ajunge liderul cel mai longeviv din istoria contemporană a statului rus, devansându-l pe Iosif Visarionovici Stalin.
Nostalgii găgăuze. Mama Rusie și fosta Uniune Sovietică
Cea de a doua știre vorbește despre nostalgia după defuncta URSS în Autonomia Găgăuză, care ia forme ce pot interesa deopotrivă psihanaliza şi codul penal. Cazul cel mai recent este harta fostului imperiu sovietic, gravată pe monumentul grănicerilor de la Comrat, în dispreţul realităţilor istorice şi al bunului simţ, după cum arată agențiile de știri.
mai mult la : deschide.md