joi, 26 decembrie 2024
18.4 C
Орхей

Deschide.md : Guvernul avizează negativ inițiativa lui Dodon. Drapelul roșu cu cap de bour nu va fi legalizat

Must Read

Guvernul nu a acceptat în vederea legalizării drapelul roşu cu cap de bour, iniţiativă venită din partea preşedintelui Igor Dodon. Ministerul Justiţiei şi Academia de Ştiinţe a Moldovei au explicat că sub un asemenea drapel, la 12 septembrie 1485, la Colomeea, Ştefan cel Mare s-a „umilit” în faţa regelui Poloniei Kazimir al IV-lea Jagiello, în vana speranţă că va fi ajutat în lupta sa împotriva turcilor.

„Autorii au selectat ca simbol domnesc drapelul sub care Ştefan cel Mare, în ziua de 12 septembrie 1485, a depus omagiu faţă de regele Poloniei Kazimir al IV-lea Jagiello. Termenul omagiu înseamnă semn de respect sau de admiraţie faţă de cineva, iar referitor la evenimentele istorice din epoca medievală, termenul în cauză reprezintă jurământul de devotament al unui vasal faţă de suveranul său. Prin depunerea de omagiu, în 1485, către regele Kazimir al IV-lea, regele Poloniei, Ştefan cel Mare, urmărind scopul de a încheia o alianţă militară, a efectuat o acţiune ce îi altera (diminua) demnitatea de conducător al Principatului Moldovei – stat suveran şi independent pe arena politică a Europei. Dar s-a umilit în faţa regelui polonez cu speranţa că acesta îl va ajuta cu trupe militare pentru a elibera de sub turci oraşele Chilia şi Cetatea Albă, ocupate de otomani în 1484”, se arată în Nota Academiei de Știință a Moldovei.

A.Ş.M. mai precizează că „Regele Kazimir al IV-lea nu şi-a îndeplinit promisiunile şi nu a venit în ajutorul lui Ştefan cel Mare pentru a-l susţine la eliberarea Chiliei şi a Cetăţii Albe”.

„Prin urmare, depunerea umilitoare a omagiului nu s-a soldat cu scopul scontat, deoarece regele polonez l-a înşelat pe domnitorul Moldovei”, concluzionează AȘM.

Având în vedere aceste date, steagul roșu cu cap de bour nu a fost acceptat pentru legalizare.

Potrivit Academiei, în calitate de „drapel-simbol al lui Ştefan cel Mare, ar putea fi adoptat drapelul sub flamura căruia viteazul domnitor a obţinut victoria în bătălia de la Baia, în 1467, sau drapelul ce a însufleţit oştenii Principatului şi aliaţii săi la distrugerea oştirii de 120 000 de soldaţi ai Imperiului Otoman, în lupta de la Vaslui din 1475”.

Amintim că Dodon a depus o inițiativă legislativă care prevede ca drapelul roșu cu cap de bour să fie recunoscut și arborat obligatoriu de către toate instituțiile publice.

mai mult la : deschide.md/ro/stiri/

- Advertisement -spot_img

Lasă un răspuns

- Advertisement -spot_img
Latest News

Vinul Moldovei cucerește Japonia. 16 crame au făcut furori la Tokyo

Republica Moldova. La Tokyo s-a desfășurat Vernisajul vinului moldovenesc. La evenimentul emblematic, 16 crame din țară și-au prezentat cele...
- Advertisement -spot_img

More Articles Like This

- Advertisement -spot_img

Descoperă mai multe la Plaiul Orheian ⓜ mapamond domains

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura