Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. Păstrând proporţiile, a fost ca şi cum preşedintele Hacha al Cehoslovaciei ar fi mulţumit, în 1939, trupelor naziste pentru că „au protejat” ce mai rămăsese din ţara sa şi… au contribuit la evitarea vărsării de sânge.
Mai întâi, că nici nu e adevărat. Trupele ruse din Transnistria, deşi sunt oficial intitulate „Trupe pentru menţinerea păcii”, sunt în realitate urmaşele faimoasei Armate a 14-a. A cărei prezenţă în stânga Nistrului, în zilele conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, a asigurat protecţia aşa-zisei „republici transnistrene”, a înarmat şi susţinut trupele paramilitare ale acesteia şi a facilitat, astfel, luptele care au avut loc pe toată lungimea frontului.
Deci, departe de a opri vărsarea de sânge, au întreţinut-o atât cât a fost necesar pentru ca planul Kremlinului privind viitorul „independenţei” Basarabiei să fie pus în aplicare. În al doilea rând, nu prezenţa acestor trupe este garanţia că vărsarea de sânge nu poate reporni oricând. Dimpotrivă: ele asigură existenţa nerecunoscutei (dar puternicei) formaţiuni statale din stânga Nistrului şi, astfel, continuarea conflictului, fie şi sub o formă „îngheţată”, până când situaţia geopolitică va permite nu pacificarea, ci ocuparea restului Republici Moldova.
Dacă va fi nevoie, chiar cu preţul unui nou război. Cu alte cuvinte, trupele ruse reprezintă tocmai promisiunea de noi vărsări de sânge, în viitor. În al treilea rând, în pofida încercării lui Igor Dodon de a fi slugarnic, nu există nici un motiv pentru a mulţumi trupelor ruse, întrucât nu ele opresc reluarea conflictului, ci înţelegerea mutuală şi interesele comune dintre Chişinău şi Tiraspol. Elita de la Chişinău ştie că Transnistria reprezintă unica garanţie politică a existenţei Republicii Moldova, deci, implicit, şi a prosperităţii ei nemăsurate (în raport cu sărăcia populaţiei).
Cei de la Tiraspol ştiu că, odată ce ar fi separaţi complet de Republica Moldova, şi contrabanda din care fac bani, şi interesul Rusiei pentru menţinerea acestei enclave ar scădea spre zero. Reintrată în componenţa Ucrainei, din care a fost smulsă în 1924, Transnistria ar dispărea pur şi simplu, înghiţită de curentul pro-european de la Kiev. Prin urmare, încă un gest gratuit de-al preşedintelui-plagiator. Unul care insultă memoria miilor de români basarabeni morţi şi răniţi din conflictul din Transnistria şi, nu în ultimul rând, demnitatea naţională.
Altfel spus, un gest demn de un autentic mancurt.