Publika.md | Istoria a prins viaţă la Orhei: În localitate a fost inaugurat unul dintre cele mai vechi conace

0
65

Istoria a prins viaţă astăzi în comuna Piatra, raionul Orhei. În localitate a fost inaugurat unul dintre cele mai vechi conace din sat, care a fost ridicat acum aproximativ 160 de ani. Este vorba despre casa în care a locuit eroul Războiului Civil din Rusia Serghei Lazo împreună cu familia sa. Reabilitarea casei muzeu a durat mai bine de 10 ani, iar lucrările au fost finalizate datorită implicării guvernului.

Serghei Lazo a fost un aprig revoluționar bolșevic, care a luptat în Orientul Îndepărtat cu armatele țariste. Aventurile lui s-au terminat, când a fost capturat de japonezi și predat albgardiștilor care l-au executat. Sfârșitul tragic al acestuia a alimentat faima basarabeanului, care o perioadă, a locuit împreună cu familia sa într-un conac din satul Piatra, raionul Orhei.

Construcţia conacului familiei Lazo a început în anul 1862, a durat aproape 3 ani şi reprezenta, după normele acelor timpuri, o casă boierească. Ultimii proprietari ai imobilului, au fost soții Gheorghe si Elena Lazo, părinții renumitului revoluţionar basarabean.

„În general, expoziţia acestui conac, este o călătorie în lumea de altădată, şi încearcă să prezintă viaţa din epoca celor care au trăit atunci, în acea perioadă”, a spus ghidul în cadrul Conacului al familiei Lazo, Elena Poşniţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here