NordNews.md : O Istorie care nu moare

0
79

La o distan葲膬 de 52 de kilometri de municipiul B膬l葲i, 卯n ograda bisericii 鈥濼uturor Sfin葲ilor鈥 din satul P芒rjota, raionul R芒葯cani, sub un pom de dud 葯i altul de vi葯in,聽 se afl膬 o plac膬 comemorativ膬 dedicat膬 osta葯ilor rom芒ni c膬zu葲i 卯n luptele pentru dezrobirea Basarabiei 卯n cel de-al聽 Doilea R膬zboi Mondial.

Monumentul este sculptat dintr-o piatr膬 de st芒nc膬 葯i st膬 culcat pe un postament de marmur膬. Cel care a g膬sit placa comemorativ膬 este preotul din sat, Marcel B芒rg膬u, care ne-a povestit cu lux de am膬nunte cum a descoperit-o 葯i ce emo葲ii l-au cople葯it atunci.

鈥淚mediat cum am fost numit preot paroh la biserica dat膬 卯n anul 2000, am 卯nceput s膬 studiez istoria tuturor mormintelor din ograda bisericii. Este o biseric膬 ctitorit膬 de familia boierului Ciolac, oasele c膬ruia se odihnesc 卯n acest loca葯. Placa comemorativ膬 era, c芒nd am 聽g膬sit-o, 卯n paragin膬, acoperit膬 de hum膬. Dup膬 ce am cur膬葲it-o, am observat c膬 avea 葯i o inscrip葲ie. Am v膬ruit-o 葯i am descoperit c膬 pe ea era scris: 鈥溍巒 cinstea eroilor rom芒ni c膬zu葲i pentru ap膬rarea Patriei 葯i dezrobirea Basarabiei鈥. Dup膬 ce am descoperit-o, m-am adresat autorit膬葲ilor locale, care nu cuno葯teau nimic despre ea. M膬 mir膬 faptul cum de a sc膬pat placa comemorativ膬 卯n timpurile regimului comunist鈥.

De barbaria regimului comunist a sc膬pat 葯i un alt monument din sat. Peste drum de biseric膬, mai exact 卯n apropiere de clopotni葲膬, se 卯nal葲膬 o sculptur膬 cu o cruce 卯n v芒rf, ridicat膬 卯n onoarea eroilor聽c膬zu葲i 卯n Primul R膬zboi Mondial (1914-1918). Mihai Bruja, un localnic naturalizat din Bucovina, ne spune c膬 locul dat a fost neglijat de autorit膬葲i, pentru c膬 tot cei rom芒nesc este c膬lcat 卯n picioare.

O Istorie care nu moare

L膫SA葰I UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here