Newsweek.ro | EXCLUSIV Strategul noului primar de la Chi葯in膬u: Plahotniuc are protec葲ie de la Bucure葯ti

0
38

Pavel Lucescu, unul dintrei cei doi strategi de campanie ai lui Andrei N膬stase, proasp膬tul c芒葯tig膬tor al Prim膬riei Chi葯in膬u, acuz膬 serviciile secrete rom芒ne葯ti 葯i autorit膬葲ile de la Bucure葯ti c膬-l ap膬r膬 pe controversatul Vladimir Plahotniuc.

Pavel Lucescu, fost jurnalist, 葯i Mihai Vacariu, lector asociat al SNSPA, sunt cei doi strategi ai campaniei electorale a lui Andrei N膬stase, 卯nving膬torul surpriz膬 de la Chi葯in膬u.

Lucescu, la solicitarea Newsweek Rom芒nia, a acceptat s膬 rezume ce s-a 卯nt芒mplat 卯n spatele campaniei electorale din capitala Moldovei (textul de mai jos 卯i apar葲ine consultantului politic, mai pu葲in 卯mp膬r葲irea pe paragrafe 葯i intertitlurile).

Implicarea servicilor rom芒ne葯ti aici 卯n sus葲inerea regimului oligarhic e foarte clar膬. Agen葲ii lor, a葯a zi葯i exper葲i gen Iulian Chifu, pe care presa din Rom芒nia 卯nc膬 卯l consider膬 o voce onorabil膬 葯i competent膬, au jucat pe fa葲膬 pe agenda lui Plahotniuc, atac芒ndu-l mizerabil pe candidatul anti-oligarhic.

Rolul pervers jucat de B膬sescu

O linia interesant膬 de sus葲inere a regimului de c膬tre servicii a fost 葯i cea unionist膬. Practic, filonul unionist de aici – care nu e majoritar, dar relativ semnificativ – a fost exploatat tot 卯n favoarea lui Plahotniuc.

葮i aici e neap膬rat de amintit rolul pervers pe care l-a jucat Traian B膬sescu.

Care, 卯n loc s膬 consolideze mi葯carea unonist膬, a folosit-o 卯n interesul mafiei locale.

B膬sescu s-a implicat 卯n campania pentru prim膬ria Chi葯in膬ului, avans芒nd un candidat unionist, nu conteaz膬 numele, dar n-a suflat o vorb膬 toat膬 perioada asta 卯mpotriva Lui Plahotniuc, ca 葯i cum nici n-ar fi existat.

„Plahotniuc a 卯nceput ca proxenet”

„A fost o campanie extrem de grea. Sistemul politic de aici e un monolit cu aparen葲e democratice, cu putere, opozi葲ie, dezbateri etc.

Dar, de fapt, aproape totul e controlat de o oligarhie de tip mafiot (da, nu e nici o exagerare) al c膬rei na葯 suprem e Vladimir Plahotniuc.

Un tip provenit din lumea interlop膬, criminal膬, a anilor ’90, care 葯i-a 卯nceput cariera infrac葲ional膬 ca proxenet.

Un tip, de altfel, extrem de inteligent, de葯i practic analfabet. E cel mai bogat, probabil, de pe aici, dar nu asta 卯l face puternic, ci faptul c膬 a ajuns s膬 controleze aproape totul.

Are un grup mediatic care acoper膬 cam 80 la sut膬 din pia葲膬, controleaz膬 justi葲ia, Parlamentul, Guvernul 葯i Pr

e葯edin葲ia.

Dodon, un fanfaron prost

mai mult la : newsweek.ro

L膫SA葰I UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here