NewsMaker.ro : „Șor este astăzi la închisoare?” Ce întrebări incomode i-au mai fost adresate lui Candu la Washington?

0
75

Experții Consiliului Atlantic din SUA consideră că în ultimul timp, autoritățile moldovenești au obținut unele succese: de exemplu, în economie, care a trecut prin șocul provocat de furtul miliardului sau în reforma guvernului unde, în prezent, se vorbește în engleză. Însă în opinia experților, sunt mult mai multe motive pentru critici: corupția, anularea alegerilor în Chișinău, amnistia capitalului, justiția dependentă, Ilan Șor, emigrarea în masă, expulzarea profesorilor turci. NM relatează cum a fost discutat în Consiliul Atlantic raportul despre situația din Moldova și cum speakerul parlamentului Andrian Candu a ripostat criticilor.

Dezbaterile asupra raportului „Strategie pentru Moldova” organizate în Consiliul Atlantic în Washington au avut loc la 17 septembrie. NM a urmărit înregistrarea video a acestor dezbateri.

Anularea rezultatelor alegerilor în Chișinău. Experții americani consideră că anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău este un argument elocvent că țara are nevoie de transformări serioase în politică și justiție.

Timothy Fairbank: „Sunt trei căi de dezvoltare a Moldovei. Prima – guvernarea oligarhică autoritară, izolarea de partenerii externi. A doua – intrarea în zona de interes și control din partea Rusiei, a cărui ghid este, din câte se vede, Partidul Socialiștilor. A treia – dezvoltarea unei țări libere, democratice. Ținând cont de anularea alegerilor în Chișinău și alte decizii, se creează impresia că Moldova pășește pe prima cale. Din punct de vedere economic, ea merge în direcția corectă, pe cea de-a treia cale. Iar în ce privește sistemul justiției și cel politic – nu”.

Timothy Fairbank: „Niciodată nu au fost alegeri anulate în acest mod. Niciodată în acești 27 de ani nu a fost atâta îngrijorare în ce privește organizarea alegerilor în Moldova. Chiar și în timpul lui Voronin și al Partidului Comuniștilor, în cea mai mare parte pro-european, alegerile aveau loc în mod normal. Eu am fost acolo, ele se desfășurau bine”.

Drept răspuns la această critică, Candu a menționat că în Moldova, conform deciziei instanței, alegerile au fost invalidate de 37 de ori, însă nu a precizat, din ce cauză. El este sigur că problema constă în legislație și în interpretarea acesteia de către instanță.

Corupția și Șor. Experții sunt de părere că cel mai demonstrativ exemplu că țara luptă prost contra corupției este desfășurarea investigației furtului miliardului.

Timothy Fairbank: „Eu nu cred că țara luptă serios cu corupția. Noi vorbim despre furtul miliardului și despre faptul că niciun fel de pași nu se fac pentru aceasta. Businessmanul Ilan Șor este responsabil de cea mai mare parte a furtului. El este astăzi în închisoare? Nu. El este un primar activ și face ceea ce vrea. Guvernul îi permite să organizeze contraproteste. E greu de vorbit serios despre corupție dacă sunt asemenea exemple”.

Candu a răspuns că lupta cu corupția are loc și că legislația în acest domeniu este îmbunătățită în permanență. El a spus că una dintre probleme este insuficiența de cadre: potrivit lui, nu se reușește angajarea colaboratorilor pentru funcția de inspectori pentru integritate cu un salariu de o mie de dolari. Vorbind despre Șor, Candu a menționat că legislația moldovenească, care reglemenează protestele, este una dintre cele mai liberale. Speakerul însă nu a menționat că partidul lui Șor nu a anunțat primăria despre protestul pe care l-a organizat la 26 august, pe Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

mai mult la :  newsmaker.md

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here