Iulian CHIFU // Pas crucial pentru preluarea controlului frontierei de stat a Republicii Moldova

0
40

S膬pt膬m芒na trecut膬 a mai marcat 卯nc膬 un punct 卯n drumul Republicii Moldova spre preluarea controlului la frontiera de stat, un obiectiv esen葲ial al oric膬rui stat serios, 葯i de aceast膬 dat膬 fiind vorba despre zona de frontier膬 cu Ucraina, aflat膬 sub controlul autorit膬葲ilor separatiste. Deja exista preluarea controlului la punctul de trecere a frontierei Cuciurgan-Pervomaisk, un pas care a permis controlul mixt la acel punct de frontier膬 葯i un test al func葲ion膬rii cooper膬rii bilaterale la frontier膬 comun膬. 脦ntregul demers este 葯i un test pentru Kiev, care se g芒nde葯te, 卯n perspectiv膬, la propriile demersuri necesare pentru preluarea controlului asupra frontierei sale de stat cu Federa葲ia Rus膬 葯i reintegrarea teritoriului subiect al agresiunii militare din Estul Ucrainei. De aceast膬 dat膬, acordul vizeaz膬 卯ntreaga frontier膬 de stat dintre Republica Moldova 葯i Ucraina, un pas esen葲ial 葯i obligatoriu.

脦n cadrul vizitei oficiale de la Chi葯in膬u, la 6-7 octombrie, Premierul ucrainean Volodimir Groisman 卯mpreun膬 cu omologul sau Pavel Filip au participat la semnarea de c膬tre 葯eful Poli葲iei de Frontier膬, Fredolin Lecari 葯i omologul s膬u ucrainean, Petro 葰ighikal, a Acordului 卯ntre Guvernul Republicii Moldova 葯i Cabinetul de Mini葯tri al Ucrainei privind controlul 卯n comun al persoanelor, mijloacelor de transport, m膬rfurilor 葯i obiectelor 卯n punctele comune de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene. Potrivit datelor prezentate oficial 卯n comunicatul de pres膬, documentul stabile葯te noi forme de interac葲iune 卯ntre institu葲iile de control la frontier膬 卯n vederea simplific膬rii formalit膬葲ilor 葯i procedurilor birocratice, asigur芒nd, totodat膬, securitatea 葯i respectarea suveranit膬牛ii, integrit膬牛ii teritoriale 葯i inviolabilitatea frontierelor de stat.

https://deschide.md/ro/stiri/editorial/19375/Iulian-CHIFU–Pas-crucial-pentru-preluarea-controlului-frontierei-de-stat-a-Republicii-Moldova.htm

L膫SA葰I UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here