Investigatia Zeppelin.md : Miliardomat. Moldovan LAUNDROMAT

0
61

14 noiembrie 2014. Centrul ora葯ului Moscova, Federa葲ia Rus膬. Un b膬rbat bine f膬cut, cu siluet膬 de bodyguard, transmite altuia, mai scund, patru gen葲i imense. 脦n gen葲i erau 17,5 milioane de dolari. Era doar partea de cash din totalul de 30 de milioane din costul pachetului majoritar BC 鈥濾ictoriabank鈥 SA. Cel care a primit gen牛ile cu bani era Veaceslav Platon鈥

Consult芒nd zeci de surse 葯i sute de pagini de arhiv膬, deschis膬 sau secretizat膬 葯i mii de documente bancare, scurse de sursele noastre de la Chi葯in膬u, Moscova 葯i Kiev, vom pune 卯n premier膬 evenimentele cap la cap, pentru a ob牛ine pentru prima dat膬 tabloul clar al schemei, cu probe 艧i conexiuni foarte clare. La fel 卯n premier膬 absolut膬 vom face o expunere detaliat膬 a tuturor autorilor Furtului Miliardului, cu indicarea ponderii fiec膬ruia, cu sume exacte, 卯n comiterea Jafului Secolului. Astfel ne propunem s膬 descurc膬m ceea ce au 卯ncurcat serviciile speciale de la Moscova, s膬 adun膬m 卯n premier膬, din elementele de puzzle pe care le avem la dispozi葲ie, tabloul general al atacului la sistemul financiar-bancar al Moldovei, s膬 descoperim leg膬turile acestui atac cu politicul de la Moscova 艧i Chi葯in膬u 葯i s膬 pornim 卯mpreun膬 卯n c膬utarea Miliardului pierdut.

Vom demonstra ca 鈥濴aundromatul Rusesc鈥 艧i 鈥濬urtul Miliardului鈥 din sistemul financiar-bancar moldovenesc sunt de fapt dou膬 elemente ale aceleia艧i opera牛iuni coordonate de la Moscova, av芒nd la baz膬 aceia艧i inginerie financiar膬, schema de sp膬lare a banilor pus膬 卯n aplicare de serviciile speciale ruse艧ti prin intermediul lui Veaceslav Platon, av芒nd ca mod de operare dou膬 sp膬l膬torii financiar-bancare la Chi艧in膬u, coordonate din acela艧i centru de comand膬. 脦n aceast膬 investiga牛ie urmeaz膬 s膬 deconspir膬m 卯mpreun膬 schema Miliardomatului rusesc din Moldova, s膬 卯n牛elegem care au fost scopurile urm膬rite de cei care au elaborat-o, s膬 administr膬m probe, zeci de acte semnate de Veaceslav Platon, scrisori electronice 艧i extrase din sute de documente bancare care au ajus la dispozi牛ia noastr膬. Vom analiza 卯mpreun膬 modul de operare a lui Veaceslav Platon, cum era coordonat de serviciile speciale ruse艧ti 艧i acoperit de liderul PLDM de atunci Vlad Filat 葯i cum a fost el racolat, 卯mpreun膬 cu Ilan Shor 卯n schem膬, dar 艧i cum a fost aleas膬 鈥濨anca de Economii鈥 卯n calitate de 牛int膬 principal膬 a atacului. Vom vedea 卯mpreun膬 cum l膬comia unor politicieni de la Chi艧in膬u i-au l膬sat atra艧i 卯ntr-un joc senza牛ional de periculos, cu soarta 牛膬rii pe care au condus-o. 脦ntreaga opera葲iune era coordonat膬 de FSB 葯i se f膬cea pentru falimenarea 葲膬rii 卯nainte de alegerile parlamentare din 2014.

脦n consecin牛膬, urmeaz膬 s膬 卯n牛elegem de ce opera牛iunea serviciilor speciale ruse艧ti a escaladat 卯n cel mai mare conflict diplomatic din istoria rela牛iilor dintre Republica Moldova 艧i Federa牛ia Rus膬 艧i cum serviciile de la Moscova 卯ncearc膬 acum cu disperare s膬 艧tearg膬 urmele opera牛iunii 艧i s膬 influen牛eze investiga牛iile interna牛ionale, inclusiv ancheta companiei Kroll. Ancheta acestei companii interna牛ionale, fiind contractat膬 de Banca Na牛ional膬 a Moldovei pentru a l膬muri lucrurile 艧i a ajuta la recuperarea banilor fura牛i, nu a adus nimic nou 艧i s-a limitat, dup膬 ani buni de a艧teptare, la o simpl膬 expunere de evenimente 艧i companii implicate episodic 卯n circuitul banilor, 卯n mare parte deja cunoscute 卯n spa牛iul public, f膬r膬 卯ns膬 a descifra schema 艧i actorii importan牛i care au coordonat atacul la sistemul financiar-bancar moldovenesc.

De cine s-a temut Kroll? De ce Kroll doar a imitat o investiga葲ie? De ce a ales s膬 se limiteze 卯n a pune gr膬mad膬 ni葯te companii 葯i oameni din mediul de afaceri, f膬r膬 卯ns膬 a se aprofunda 卯n deconspirarea schemei 葯i a prezenta probe reale, 卯ncerc芒nd s膬 induc膬 葯i mai multa confuzie 卯n subiectul fraudei 葯i sa nu-葯i asume nici o responsabilitate? De ce Kroll a menajat unii raideri, dar, 葯i mai grav, unii prim mini葯tri de la Chi葯in膬u? De ce Kroll s-a temut sa spun膬 ceea ce a descoperit 卯nc膬 de la primii pa葯i ai investiga葲iei, dovezi care indica f膬r膬 卯ndoial膬 c膬 furtul miliardariului nu este altceva dec芒t o continuare a Laundromatului Rusesc, o sp膬l膬torie uria葯膬 de bani? De ce Kroll s-a temut sa spun膬 lucrurilor pe nume? De ce Kroll s-a temut de ru艧i, dup膬 ce a publicat ini葲ial c芒teva elemente, c芒牛iva pa艧i timizi spre Adev膬r, prezent芒nd acelea葯i companii, implicate at芒t 卯n furtul miliardardului, c芒t 葯i 卯n Laundromatul Rusesc? Vom prezenta 卯n ancheta noastr膬 leg膬turi 葯i probe care vor da r膬spunsuri 葯i la aceste 卯ntreb膬ri.

mai mult la : zeppelin.md/rom/investigatii/miliardomat-moldovan-laundromat

L膫SA葰I UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here