Europa Libera: Fundatia lui Ilan Shor, de la 282 lei la 472 de mii lei într-un singur an. Cum e posibil aşa ceva?

0
171

Conducătorii au făcut o sumedenie de bazaconii şi statul pare suficient sieşi. Putem avea deplină încredere în structurile acestui stat?

Mult mai curios mi se pare că pe locul doi, cu 472 de mii de lei se situează Fundaţia Miron Shor. E o fundaţie a primarului de Orhei, Ilan Shor, şi care cu un an înainte adunase numai 282 de lei, o sumă ridicolă. Ei bine, saltul Fundaţiei lui Shor într-un an e uriaş. De la nimic la 472 de mii! Cum e posibil aşa ceva? Cine o fi oamenii care au donat această sumă lui Shor? Habar n-am, dar mi se pare o performanţă incredibilă.

Pe de altă parte, Fundaţia Renato Usatîi, a fostului primar de Bălţi, a reuşit să adune prin acest mecanism fiscal numai 269 de lei. Mă miră foarte mult şi acest rezultat. Shor acumulează sume mari, pe cînd Usatîi, un „filantrop” asemănător, nu poate aduna nimic. Miracole moldoveneşti!

Vreau să spun iată ce. Acest mecanism îi permite omului să direcţioneze 2% din impozitul pe venit unei organizaţii, dar nu-i permite să se convingă că banii direcţionaţi au ajuns într-adevăr la organizaţia cu pricina. Iese că cetăţeanul trebuie să aibă încredere în Fisc. Ideea nu e rea şi aşa ar trebui să fie într-un stat normal. Să nu uităm însă unde trăim noi. Trăim în RM, o zonă în care conducătorii au făcut o sumedenie de bazaconii şi în care statul pare suficient sieşi. Putem avea deplină încredere în structurile acestui stat?

mai mult la : www.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here