Epoch Times Moldova | Dionis Cenuşă: Ilan Şor organizează proteste pentru a ajuta Partidul Democrat şi a ajunge deputat cu imunitate

0
43
Acţiunile lui Şor favorizează PD-ul, care are nevoie de cât mai multe surse de distracţie a publicului de la protestele anti-guvernamentale desfăşurate de către PAS, Platforma DA şi PLDM, afirmă expertul.

Omul de afaceri devenit politician Ilan Şor a organizat vineri, 20 iulie un protest în Chişinău împotriva opoziţiei pro-europene, în frunte cu Maia Sandu şi Andrei Năstase, care îi critică „magazinele sociale”. Condamnat în primă instanţă pentru implicare în frauda bancară primarul de Orhei a declarat în cadrul manifestaţiei că opoziţia pro-europeană îl împiedică să ajute „oamenii simpli”, şi că Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt oameni care „numai au distrus”.

În context, politologul Dionis Cenuşă, expert la Centrul Independent ”Expert Grup” menţionează că declanşarea de către Ilan Şor a protestelor politice împotriva opoziţiei extra-parlamentare, care nu participă deloc la luarea deciziilor în stat, sunt lipsite de orice logică, dar nu şi de sens. Acesta înţelege foarte bine că protestele împotriva PAS şi Platforma DA sunt o soluţie pentru a acumula vizibilitate şi a identifica electorat nou.

Politologul notează că activismul politic a lui Şor demonstrează o dorinţă vădită a acestuia de a ajunge în parlament după viitoarele alegeri parlamentare. Prezenţa în Legislativ i-ar oferi pe lângă imunitate şi impunitate, la fel, şi noi oportunităţi de afaceri.Totodată acţiunile lui Şor favorizează Partidul Democrat, care are nevoie de cât mai multe surse de distracţie a publicului de la protestele anti-guvernamentale desfăşurate de către opoziţia extra-parlamentară.

”Prin demersul său agresiv, Şor incită la ură împotriva Maiei Sandu, probabil încurajat de cazurile anterioare de denigrare împotriva acesteia, coordonate de Igor Dodon, în campania electorală pentru prezidenţialele din 2016. În mod practic, Partidul lui Şor a decis să o transforme pe Maia Sandu într-un inamic politic intern, uşor identificabil, în încercarea de a desfiinţa critica opoziţiei cu privire la implicarea lui Ilan Şor în furtul din sistemul bancar”, a adăugat expertul.

Analistul a ţinut să sublinieze că prin magazinele sale sociale (circa 80 la număr), finanţate din surse dubioase, Ilan Şor îşi construieşte nucleul electoral din categoria persoanelor de vârstă înaintată, puternic pauperizată şi defavorizată de politicile şi capacităţile statului. Captarea acestui electorat cu succes i-ar permite primarului de Orhei să împingă lejer Partidul Socialiştilor, care cu excepţia PCRM-ului slăbit nu are alţi competitori pe stânga eşichierului politic.

mai mult la :  epochtimes-romania.com/news/dionis-cenusa-ilan-sor-organizeaza-proteste-pentru-a-ajuta-partidul-democrat-si-a-ajunge-deputat-cu-imunitate—276936

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here