Deutsche Welle | Moldova lui Plahotniuc: o dictatur膬 construit膬 pe absurditate

0
18

Guvernarea de la Chi艧in膬u se r膬zbun膬 pe UE, alimenteaz膬 sentimentul antieuropean 卯n Moldova 艧i 卯ncearc膬 s膬 amortizeze propagandistic lovitura de imagine pe care a primit-o din partea UE dup膬 retragerea 卯ncrederii.

Dup膬 decizia Parlamentului European de a suspenda finan牛area Moldovei, urmare a invalid膬rii alegerilor locale din Chi艧in膬u, c芒艧tigate de liderul opozi牛iei anti-sistem Andrei N膬stase, pre艧edintele PDM, Vlad Plahotniuc, a amenin牛at oficial UE c膬 guvernarea de la Chi艧in膬u nu va mai respecta 鈥瀋ondi牛ionalit膬牛ile din diferite acorduri鈥, f膬r膬 a preciza dac膬 se refer膬 艧i la Acordul de Asociere Moldova-UE. Nu a uitat s膬-艧i mascheze furia fa牛膬 de UE dup膬 fraza 卯ndr膬git膬 a populi艧tilor: 鈥濸DM-ul se va baza pe interesele cet膬牛enilor鈥.
Iar vicepre艧edintele PDM, Vladimir Cebotari, a numit mar牛i, 卯n b膬taie de joc, rezolu牛ia Parlamentului European 鈥瀘 h芒rtie鈥: 鈥濶oi nu avem nevoie de acest膬 rezolu牛ie ca s膬 continu膬m s膬 ne onor膬m angajamentele noastre. Suntem serio艧i, pentru ca s膬 nu avem nevoie de astfel de h芒rtii鈥. Alimenteaz膬 ostilitatea fa牛膬 de UE Democra牛ii au emis 艧i un comunicat 卯n care men牛ioneaz膬 c膬 rezolu牛ia Parlamentului European nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului 艧i nici asupra cet膬牛enilor Republicii Moldova. Iar ca s膬 fie mai conving膬tori au anun牛at mar牛i un nou proiect grandios – ap膬 potabil膬 艧i canalizare pentru toate localit膬牛ile din 牛ar膬, asigur芒nd c膬 鈥瀊ugetul de stat devine din ce 卯n ce mai puternic鈥.
Demnitari PD-i艧ti de prim rang au acuzat zilele acestea UE de presiuni (au spus c膬 liderii UE le-ar fi cerut s膬 se implice 卯n treburile justi牛iei 卯n vederea valid膬rii alegerilor), de imixtiune 卯n treburile interne ale Republicii Moldova: 鈥濧m fost 艧i eu sunat, la fel ca premierul Pavel Filip. Au fost anumite aluzii c膬 trebuie s膬 facem ceva pentru validarea mandatului de primar. Am 卯ntrebat ce trebuie s膬 fac eu 卯n calitate de pre艧edinte al Parlamentului? S膬 sun judec膬torul? Eu nu pot s膬 sun judec膬torul, pentru c膬 asta 卯nseamn膬 dosar penal. Cum noi, politicul, s膬 intervenim 卯n actul justi牛iei? (鈥) Bine卯n牛eles c膬 nimeni nu a zis direct s膬 sun judec膬torul, dar modalitatea prin care se discuta鈥 卯ncerca牛i s膬 face牛i ceva鈥, a explicat 艧eful Parlamentului, Andrian Candu, la un post TV afiliat PDM.
Acuza牛ii halucinante: UE, vinovat膬 c膬 Plahotniuc a acaparat justi牛ia Mai mult, democra牛ii au acuzat UE c膬 s-ar face vinovat膬 de e艧ecul reformei justi牛iei 卯n Moldova pentru c膬 UE a insistat ca aceast膬 reform膬 s膬 fie f膬cut膬. Asta chiar dac膬 ani la r芒nd UE a aten牛ionat autorit膬牛ile de la Chi艧in膬u c膬 mimarea reformelor 卯n justi牛ie nu va trece. Mai grav, premierul moldovean a recurs la tertipuri lacrimogene, sensibile pentru a ar膬ta c芒t de 鈥瀝ea鈥 este UE pentru c膬 a sistat finan牛area Moldovei. El a spus c膬 banii din asisten牛a macrofinanciar膬 a UE erau planifica牛i pentru alimenta牛ia copiilor din 艧coli 艧i gr膬dini牛e 艧i pentru salariile profesorilor. Indirect, premierul pretins 鈥瀙ro-european鈥 a sugerat c膬 acum copiii din Moldova vor r膬m芒ne fl膬m芒nzi din vina UE, iar profesorii – s膬raci tot din cauza deciziei UE de a suspenda finan牛area 鈥 un cadou nemaipomenit, 卯n an electoral, pentru st芒nga pro-rus膬 care, v膬z芒nd c膬 moldovenii voteaz膬 geopolitic, 艧i-a concentrat toate eforturile propagandistice 卯n a compromite UE 艧i a 卯nclina balan牛a electoral膬 卯n favoarea sociali艧tilor pro-ru艧i ai lui Igor Dodon. Indirect, gestul premierului PD-ist a tr膬dat miza post-electoral膬 a PDM-ului: o alian牛膬 de st芒nga cu PSRM dup膬 alegerile parlamentare din toamn膬.

Citeste mai mult: adev.ro/pbp761

L膫SA葰I UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here