Deutsche Welle : Ceea ce se întâmplă acum în Moldova este „contrar firii”. Condamnatul Ilan Șor menționat de peste 60 de ori în raportul detectivilor americani de la „Kroll”

0
124

Majoritatea partidelor din Republica Moldova își construiesc strategiile electorale pentru alegerile din februarie 2019 pe mesaje absurde, mizând pe oameni manipulați și nostalgici după trecutul sovietic.

Asta după ce, în 2016, pro-rusul Igor Dodon, a câștigat alegerile prezidențiale datorită implicării murdare în campania electorală a preoților subordonați Patriarhiei Rusiei și minciunilor diseminate de holdingurile mediatice subordonate PD și PSRM despre o inventată „înțelegere” între lidera PAS Maia Sandu (contracandidata lui Dodon) și Angela Merkel privind aducerea în Moldova a 30.000 de sirieni.

Nimic în afară de manipulare

Nici vorbă de programe electorale cu măsuri asumate de creștere economică și readucere a țării în albia normalității în acțiunile partidelor care mizează pe electoratul sărac. Totul se reduce la promisiuni parcă desprinse dintr-o altă realitate: unii reconstruiesc (la Cișmichioi) monumentele lui Lenin și spun, la inaugurare, că bolșevicul a fost „un geniu” și că el este „memoria noastră, trecutul și viitorul nostru”. Oaspete de onoare la inaugurare – Vladimir Voronin. Alții promit, pe bildboarduri, restabilirea colhozurilor.

Este vorba de „partidul Șor” al cărui lider (condamnat, dar în libertate), Ilan Șor, administrează în continuare bani publici din funcția de primar de Orhei, el fiind principalul figurant în dosarul vizând uriașa fraudă bancară din 2014 – numele lui fiind menționat de peste 60 de ori în raportul detectivilor americani de la „Kroll” care au investigat „jaful secolului”, la solicitarea Băncii Naționale a Moldovei.

Cei de la pupitrul puterii, după ce și-au subordonat legislația electorală, umblă pe la porțile oamenilor cu sacii cu cartofi și varză, promit tot ce vor să audă amărâții, toarnă, din bani publici, câte 300-500 de metri de asfalt prin diferite sate, invită preotul să sfințească drumul, taie panglica și țin discursuri înflăcărate despre cum „crește Moldova” guvernată de ei. Despre furtul miliardului de dolari în 2014, care a băgat şi mai mult țara în sărăcie, abia de mai apucă să vorbească cei din opoziția pro-europeană (obstrucționată mediatic) și oficialii străini. În justiție se întâmplă lucruri de-a dreptul aberante, pe alocuri hazlii, iar la nivel local pe nimeni nu mai deranjează faptul că un primar a decis să numească două străzi din localitate după tatăl și soacra sa.

mai mult la :  dw.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here