Deschide.md : Guvernul avizeaz膬 negativ ini葲iativa lui Dodon. Drapelul ro葯u cu cap de bour nu va fi legalizat

0
45

Guvernul nu a acceptat 卯n vederea legaliz膬rii drapelul ro艧u cu cap de bour, ini牛iativ膬 venit膬 din partea pre艧edintelui Igor Dodon. Ministerul Justi牛iei 艧i Academia de 艦tiin牛e a Moldovei au explicat c膬 sub un asemenea drapel, la 12 septembrie 1485, la Colomeea, 艦tefan cel Mare s-a „umilit” 卯n fa牛a regelui Poloniei Kazimir al IV-lea Jagiello, 卯n vana speran牛膬 c膬 va fi ajutat 卯n lupta sa 卯mpotriva turcilor.

鈥濧utorii au selectat ca simbol domnesc drapelul sub care 艦tefan cel Mare, 卯n ziua de 12 septembrie 1485, a depus omagiu fa牛膬 de regele Poloniei Kazimir al IV-lea Jagiello. Termenul omagiu 卯nseamn膬 semn de respect sau de admira牛ie fa牛膬 de cineva, iar referitor la evenimentele istorice din epoca medieval膬, termenul 卯n cauz膬 reprezint膬 jur膬m芒ntul de devotament al unui vasal fa牛膬 de suveranul s膬u. Prin depunerea de omagiu, 卯n 1485, c膬tre regele Kazimir al IV-lea, regele Poloniei, 艦tefan cel Mare, urm膬rind scopul de a 卯ncheia o alian牛膬 militar膬, a efectuat o ac牛iune ce 卯i altera (diminua) demnitatea de conduc膬tor al Principatului Moldovei – stat suveran 艧i independent pe arena politic膬 a Europei. Dar s-a umilit 卯n fa牛a regelui polonez cu speran牛a c膬 acesta 卯l va ajuta cu trupe militare pentru a elibera de sub turci ora艧ele Chilia 艧i Cetatea Alb膬, ocupate de otomani 卯n 1484鈥, se arat膬 卯n Nota Academiei de 葮tiin葲膬 a Moldovei.

A.艦.M. mai precizeaz膬 c膬 鈥濺egele Kazimir al IV-lea nu 艧i-a 卯ndeplinit promisiunile 艧i nu a venit 卯n ajutorul lui 艦tefan cel Mare pentru a-l sus牛ine la eliberarea Chiliei 艧i a Cet膬牛ii Albe鈥.

鈥濸rin urmare, depunerea umilitoare a omagiului nu s-a soldat cu scopul scontat, deoarece regele polonez l-a 卯n艧elat pe domnitorul Moldovei鈥, concluzioneaz膬 A葮M.

Av芒nd 卯n vedere aceste date, steagul ro葯u cu cap de bour nu a fost acceptat pentru legalizare.

Potrivit Academiei, 卯n calitate de 鈥瀌rapel-simbol al lui 艦tefan cel Mare, ar putea fi adoptat drapelul sub flamura c膬ruia viteazul domnitor a ob牛inut victoria 卯n b膬t膬lia de la Baia, 卯n 1467, sau drapelul ce a 卯nsufle牛it o艧tenii Principatului 艧i alia牛ii s膬i la distrugerea o艧tirii de 120 000 de solda牛i ai Imperiului Otoman, 卯n lupta de la Vaslui din 1475鈥.

Amintim c膬 Dodon a depus o ini葲iativ膬 legislativ膬 care prevede ca drapelul ro葯u cu cap de bour s膬 fie recunoscut 葯i arborat obligatoriu de c膬tre toate institu葲iile publice.

mai mult la : deschide.md/ro/stiri/

L膫SA葰I UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here