De ce Ilan Shor se plimbă liber? Watchdog a sesizat Curtea Constituțională | Conferinţa de presă. Valeriu Paşa, Ştefan Gligor, Sergiu Tofilat : „Autodenunţul – instrument de protecţie a corupţilor”

0
79

Comunitatea Watchdog MD a susținut o conferință de presă pe marginea sesizării ce urmează a fi depusă la Curtea Constituțională privind exercitarea controlului constituționalității sintagmelor „sau dacă persoana s-a autodenunţat neştiind că organele de urmărire penală sunt la curent cu infracţiunea pe care a săvîrşit-o”.

Comunitatea îndeamnă toți subiecții cu drept de sesizare să o semneze și să o susțină printre care președintele Republicii Moldova, avocatul poporului, guvernul, etc.

Nici până astăzi nu se vede lumină în cazul investigației furtului miliardului sau a dosarului lui Ilan Șor, se precizează în comunicatul organizației.

Datorită a 3 articole din Codul Penal conform cărora dacă un infractor face un auto-denunț cu privire la acte de corupție pasivă/activă, trafic de influență sau luare de mită, Ilan Shor este absolvit pe deplin de vină. Ce ne învață justiția? Cel care oferă mită și scrie auto-denunț este absolvit de răspundere?”, se scrie pe siteul organizației Watchdog.

Amintim că primarul orașului Orhei, Ilan Shor a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de pușcărie. Decizia a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Chișinău, dar Ilan Shor se află în libertate până până la pronunțarea deciziei definitive.

Ilan Shor este învinuit că, în 2014, ar fi obţinut prin înşelăciune peste 5 miliarde de lei de la Banca de Economii, pe care i-a spălat prin intermediul a zeci de companii off-shore, sumă confirmată şi de memorandumul Kroll.

https://deschide.md/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here