Ce spune Procuratura Anticorupție despre presupusa finanțare de către Șor a studiilor fiului lui Leancă

0
101

Am contactat ofițerul de presă la Procuraturi Anticorupție (PA) pentru a afla dacă procuratura s-a autosesizat și investighează presupusa finanțare a studiilor fiului lui Leancă în Marea Britanie.

Firma lui Șor a transferat circa 40 de mii de dolari pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited, cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”. Cambridge Arts and Sciences Limited este tocmai compania care deține colegiul, unde Liviu Tristan Leancă a fost printre absolvenți în anul 2014. Copiile rulajelor în care apar aceste plăți au fost oferite Jurnal TV de către avocatul Ion Crețu, în prezent apărător al lui Veaceslav Platon – unul dintre condamnații în dosarul fraudei bancare.

„PA informează că toate transferurile făcute prin intermediul companiilor rezidente/nerezidente au fost examinate în cadrul cauzelor penale aflate în procedură,în limita informațiilor disponibile. Cât privește alte detalii despre companii/persoane/tranzacții, ce constituie obiect al cauzelor penale, PA nu poate să ofere, având în vedere confidențialitatea urmăririi penale”, a precizat Anastasia Mihălceanu, ofițer de presă al PA. a precizat Anastasia Mihălceanu, ofițer de presă al PA.

Fiul mai mic al lui Iurie Leancă ar fi învățat în Marea Britanie pe banii lui Ilan Șor, care a plătit peste 25 de mii de lire sterline pentru studiile lui Liviu Tristan Leancă. Potrivit JurnalTV, două dintre transferuri au fost făcute prin intermediul unei firme din schema „furtului miliardului” către o instituție de învățământ din orașul Cambridge. Numele mezinului lui Leancă apare în rulajele unei companii utilizate de Șor pentru spălarea banilor sustrași din bănci prin credite. Vicepremierul Leancă pretinde că extrasele bancare ar minți, iar primarul de Orhei spune că nu-și amintește.

Întrebată dacă Iurie Leancă a fost audiat de PA în acest caz, Anastasia Mihălceanu ne-a oferit următorul răspuns: „Cât privește alte detalii despre companii/persoane/tranzacții, ce constituie obiect al cauzelor penale, PA nu poate să ofere, având în vedere confidențialitatea urmăririi penale”.

Plățile făcute spre Leancă se încadrează în perioada de după preluarea de către Șor a controlului asupra Unibank. Și au precedat preluarea Băncii Sociale și a Băncii de Economii.

sursa :  theworldnews.net/md-news/ce-spune-procuratura-anticoruptie-despre-presupusa-finantare-de-catre-sor-a-studiilor-fiului-lui-leanca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here