Anticoruptie.md : După colhozuri, a venit rândul „gulagurilor jurnalistice”: Ilan Șor le-a interzis accesul unor reporteri la o conferință

0
88

echipă de filmare a Jurnal TV nu a fost admisă, marți, la o conferință de presă susținută de către reprezentanții Partidului Șor. Motivul invocat ar fi fost legat de acreditarea pe care jurnaliștii nu ar fi cerut-o în prealabil. Purtătoarea de cuvânt a partidului, Alina Șargu, i-a comunicat jurnalistei Jurnal TV, Parascovia Spic, prin sms, că nu este admisă la eveniment „atâta timp cât nu sunteți o instituție media imparțială”. Organizațiile neguvernamentale de media, între care și Centrul de Investigații Jurnalistice, consideră inacceptabil un asemenea comportament, care contravine atât legislației naționale, cât și standardelor internaționale.

În timpul conferinței, vicepreședinta partidului Șor, Marina Tauber, a mai atacat și o altă jurnalistă. La întrebarea despre viza de reședință a primăriței de la Jora de Mijloc, aceasta a acuzat-o că ar fi fost plătită „din miliardul furat” pentru a adresa o astfel de întrebare.

Amintim că la 20 iulie 2018, în cadrul unui eveniment organizat de partidul „Șor”, mai mulți simpatizanți ai lui Ilan Șor au protestat în municipiul Chișinău la sediile a două partide politice în legătură cu pretinsa închidere a magazinelor sociale. În discursul adresat simpatizanților săi, plasat pe rețelele de socializare și mediatizat amplu ulterior, Ilan Șor a venit cu amenințări în adresa jurnaliștilor și liderilor a două partide politice de opoziție. Acesta a declarat următoarele: «Я обещаю: Они у меня будут висеть на Арке. Каждый. И Каждый будет делать с ними, что посчитает нужным. Потому что, они негодяи. Сволочи, негодяи, паскуды. Задавим их, задушим!»; «Вы – негодяи и твари, и мы вас задушим!»; «Они, я не побоюсь этого слова, животные и мы их накажем»; «Запомнитe, мы вас будем ждать везде: у дома, в темных переулках и соседям расскажем, кто вы такие на самом деле».; «Замочим их в сортире»; «Закатаем в асфальт»; «Мы будем их давить как последних мышей под плинтус, чтобы эти твари прятались от нас».

Mai multe organizații din domeniul protecției drepturilor omului au cerut Procuraturii Generale să investigheze declarațiile făcute la sfârșitul lunii iulie curent, de primarul orașului Orhei, Ilan Șor, care este și liderul unui partid politic, cu același nume, sub aspectul incitării la ură. Și organizațiile de media au cerut organelor de drept să investigheze amenințările cu răfuiala fizică la adresa jurnaliștilor, făcute de Ilan Șor, într-un clip video postat pe rețelele de socializare.

mai mult la : www.anticoruptie.md/ro/stiri/dupa-colhozuri-a-venit-randul-gulagurilor-jurnalistice-ilan-sor-le-a-interzis-accesul-unor-reporteri-la-o-conferinta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here